اولین جلسه از سلسله گفتگوهای جغرافیا و سیاست با موضوع «از وستفالیا تا پسا کرونا: مروری بر کارکرد مرز های بین المللی» با حضور دکتر سید هادی زرقانی، دانشیار جغرافیای سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد، روز سه شنبه 4 شهریور ماه 1399، ساعت 21 تا 22، از سوی انجمن ژئوپلیتیک ایران و به صورت مجازی و زنده در صفحه اینستاگرام انجمن برگزار شد.
مهمترین بخشهای سخنان دکتر زرقانی در این نشست به شرح ذیل است:
در زمان جنگ قدرت سیاسی و نظامی مد نظر ما بوده است اما در زمان کنونی و شرایط کرونایی چیزی که مد نظر ماست قدرت بهداشتی است.
مرزهای بین المللی پدیده هایی فضایی -سیاسی هستند که باعث مشخص کردن محدوده و قلمرو یک دولت میشود. در بحث مرز ها ما با سوالاتی چون ماهیت و نقش مرزها چیست روبه رو میشویم.
مرز ها کارکرد های مختلفی چون کارکرد جداکننده، کارکرد یکپارچه سازی، کارکرد ارتقا و … دارند. همه ی مرزها قلمروساز هستند و قلمروها را از یکدیگر تفکیک میدهند.
از دیدگاهی دیگر، مرز ها دو نوع کارکرد دارند:
1ـ ذاتی: ماندگار و پایدارند – جدا کننده و یکپارچه سازند.
۲ـ اکتسابی: پایدار نیستند، شدت و ضعف دارند و در زمان و مکان مختلف، مختلف عمل میکنند.
دو نوع کارکرد مرزی هم داریم که یکی از آنها کارکرد تجاری و ارتباطی و دیگری امنیتی است. در کارکرد ارتباطی نگرش غالب اقتصادی است و مرز نقش پل دارد. اما در کارکرد بازدارنده نگرش غالب دفاعی و امنیتی است و مرز نقش سد و دیوار دارد.
در خاور میانه به دلیل سپهر ناامن ایران ناچار به داشتن نگرش بازدارنده است.
![](https://iag.ir/wp-content/uploads/2021/09/zarghani2-e1631696775371.jpg)
در ابتدا ما حکومتهای قبیله ای داشتیم که هم دارای سرزمین، هم دارای مرز بوده اند. بعد از آن حکومتهای سرزمینی به وجود آمدند. از سال ۱۶۴۸م. به بعد حکومت دولت _ ملتها یا حکومت ملت محور به آرامی به وجود آمدند. به این ترتیب، کشورهای مستقلی به وجود آمدند و ملت سازی شکل گرفت. دولتها، هم در زمینه دفاع و سیاست خارجی و هم در زمینه امنیت داخلی بازیگر مشروع شدند و اینگونه ملت ها نیز به رسمیت شناخته شدند. هر چه فضا به قرن ۲۰ میلادی نزدیکتر میشود، مرزبندی ها دقیق تر میشود و بعد جنگهای جهانی اول و دوم پدید آمدند. در اواسط قرن ۲۰م. زمزمه هایی تحت عنوان جهانی شدن شنیده میشد و چند مولفه در پی داشت:
1ـ ظهور فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی
2ـ اقتصاد محوری
3ـ وارد شدن به عصر دیپلماسی
4ـ فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی ۱۹۸۹م
جهانی شدن بالطبع در پدیده مرزبندی تاثیراتی گذاشت و آن این بود که با اینکه مرزبانان در مرزها بودند امکان ارتباط تجاری و اطلاعاتی وجود داشت و هویت ملی به هویت منطقه ای و جهانی تبدیل شد و در واقع میتوان گفت مرز مرد. اما در سال ۲۰۰۱م با به وجود آمدن حادثه یازده سپتامبر مرزهای فیزیکی دوباره جان گرفتند و همچنین با شیوع یافتن بیماریهای خاص در برخی کشور ها مرزها هویت امنیتی و دفاعی خود را بازیافتند. در سال ۲۰۱۲ م و روی کار آمدن داعش و تهدید جهانی آن و گسترش فقر و بی ثباتی در آفریقا، کشورها به شدت بر مرزبندی ها و امنیت ملی برای حفظ هویت ملی خود تاکید داشتند.