معرفی کتاب سیاست و حکومت در ایران: اندیشه سیاسی و آیین کشورداری

انتشارات دانشگاه تهران، کتاب «سیاست و حکومت در ایران: اندیشه سیاسی و آیین کشورداری»، چاپ و منتشر کرد. این کتاب توسط دکتر هادی ویسی، دانشیار جغرافیای سیاسی دانشگاه پیام نور تألیف شده است. کتاب سیاست و حکومت در ایران حاصل پنج سال کوشش و پژوهش نویسنده است و در نُه فصل و 320 صفحه تألیف شده است.

در پیشگفتار کتاب مذکور آمده است: «این کتاب مقدمه‌ای بر سیاست و حکومت در ایران با تمرکز بر اندیشۀ سیاسی و میراث و آیین کشورداری است که با رویکرد تاریخی و با نیم‌نگاهی به حال و آیندۀ ایران نوشته شده است. این کتاب نه بر اساس روایتگری تاریخی، بلکه با رویکرد نقادانه و نگرش واکاوی فعال تاریخ و فلسفۀ تاریخ برای استفادۀ امروز تألیف و تصنیف شده و برای دانشجویان و علاقه‌مندان جغرافیای سیاسی، علوم سیاسی، تاریخ، علوم اجتماعی و علاقه‌مندان به فرهنگ و تمدن ایران سودمند است».

در فصل نخست، ابتدا به نگرش‌های علمی در خصوص یکپارچگی و تخصص‌گرایی علم توجه شده است، سپس رابطۀ زمان و مکان که به‌نوعی رابطۀ جغرافیا و تاریخ است، تبیین شده‌اند. آنچه مادۀ اصلی و هستۀ بسیاری از شاخه‌های علوم انسانی را تشکیل می‌دهند و جغرافیای ناحیه‌ای نو، به‌عنوان مکتب و رویکرد سودمند و در حال رشدی در پیوند با جغرافیا و تاریخ معرفی شده است. اهمیت جغرافیای تاریخی و جغرافیای سیاسی تاریخی، بخش دیگری از مطالب این فصل خواهد بود که در پیوند با ایران اهمیت آن برجسته شده است.

فصل دوم ضمن بررسی روند سکونت آریاییان در فلات ایران و خاستگاه نام ایران، به‌صورت خاص بر نظریه‌های خاستگاه حکومت و مسئلۀ حکومت در ایران تمرکز دارد. ضمن معرفی و بیان اندیشۀ محوری در نظریه‌های خاستگاه حکومت، سعی شده است مطابق با این نظریه‌ها، وضعیت و خاستگاه دولت و حکومت در ایران مورد بررسی تطبیقی و نقد قرار گیرد و سرانجام بر اساس واقعیت‌های دولت و حکومت در ایران، دیدگاه‌های نگارنده بیان شده‌اند.

فصل سوم به اندیشۀ سیاسی در ایران اختصاص دارد. اندیشۀ سیاسی ایرانشهری تبیین و منابع اندیشۀ سیاسی در ایران به‌تفصیل معرفی و بررسی و تحلیل شده است. صاحب‌نظران و پرچمداران اندیشۀ سیاسی در ایران که آثار خود را در قالب اندرزنامه‌های سیاسی و سیاست‌نامه‌ها یا به‌صورت آثار حماسی و فلسفه سیاسی به یادگار گذاشته‌اند، مورد توجه و وارسی این فصل است.

از فصل چهارم تا فصل هشتم به تحولات تاریخی و نظام حکمرانی و آیین و هنر کشورداری ایرانیان در دوره‌های باستانی و دورۀ اسلامی توجه شده است. در این فصل‌ها دوره‌های هخامنشیان، عهد ساسانیان، دورۀ عباسیان، عصر ترکان و حکومت صفویان، بیشتر واکاوی و ضمن معرفی برخوردهای درونی و بیرونی قدرت، مختصات و بنیان‌های نظام کشورداری و حکمرانی ایرانی تحلیل شده است. بر روی مکان‌ها و فضاهای مهم راهبردی و رویدادهای تاریخی سرنوشت‌ساز در سیر تحول و تکامل ایران تمرکز دارد و خط سیر اندیشۀ سیاسی ایرانشهری و نظام دیوانی و کشورداری ایران دنبال شده است.

فصل نهم به‌نوعی جمع‌بندی و نتیجه‌گیری مطالب فصل‌های قبل است و به مختصات سیاست و حکومت در ایران اختصاص دارد. در این فصل سعی شده است ضمن استخراج بنیادهای سیاست در ایران و ویژگی‌های برجستۀ میراث سیاست‌ورزی و حکومت‌مندی ایرانی، به الهام‌بخشی و بازنمایی از آنها در کشورداری و نظام حکمرانی ایران جدید برای حل بخشی از مسائل و بهبود فضا و زیست ایران توجه شود.

کتاب فوق از طریق خرید اینترنتی از تارنمای انتشارات دانشگاه تهران و یا کتابخانه‌های طرف قرارداد توزیع و پخش این انتشاراتی در دسترس علاقه‌مندان قرار دارد.

شایان ذکر است در سنوات گذشته کتابهای دیگری از دکتر هادی ویسی در حوزه جغرافیای سیاسی منتشر شده است که به شرح ذیل است:

  • جغرافیای سیاسی، (ترجمه)، انتشارات دانشگاه تهران، 1402.
  • جغرافیاهای منطقه خلیج فارس: واکاوی افقهای نوین در مطالعات منطقه ای خلیج فارس، انتشارات انجمن ژئوپلیتیک ایران، 1396.
  • مقدمه‌ای بر مخاطرات انسانی، نشر انتخاب، 1395.
  • مفاهیم و نظریه های جغرافیای سیاسی، انتشارات سمت، 1394 و تجدید چاپ 1398 و 1399.
  • درآمدی بر دولت محلی، انتشارات سمت، 1392 و تجدید چاپ 1396.

این مطلب را به اشتراک بگذارید

اسکرول به بالا