انجمن ژئوپلیتیک ایران شعبه خراسان رضوی با همکاری انجمن دانشجویی جغرافیا به مناسبت بزرگداشت روز ملی خلیج فارس سه شنبه 9 اردیبهشت ماه جشن بزرگ خلیج ایرانی را در تالار فردوسی دانشکده ادبیات برگزار کرد. در این مراسم نشست علمی با حضور امیر دریادار عرشه پیمان جعفری طهرانی معاون هماهنگ کننده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و دکتر حسین ربیعی عضوهیات علمی دانشگاه خوارزمی برگزار شد.
دریادار پیمان جعفری طهرانی معاون هماهنگ کننده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران که به عنوان سخنران اول این نشست حضور داشتند با بيان اينكه تمام نقشهها و سفرنامههايي كه از دوران كهن به جاي مانده بر اصالت نام خليج فارس تاكيد ميكند اظهار كرد:
در كتيبه حفر كانال سوئز كه توسط داريوش هخامنشي نوشته شده است از خليج فارس به عنوان دريايي كه از پارس ميآيد نام آورده شده است كه اين نشان دهنده اصالت كهن اين نام زيباست. دریادارجعفري تصريح كرد: ايرانيان از گذشته يد طولاني در دريانوردي داشتند و دامنه حضورشان در درياها تا درياي سرخ نيز ادامه داشته است. وي با اشاره به سخنان مقام معظم رهبري در خصوص اهميت دريا اظهار كرد: دريا مسير حمل و نقل مناسب و ارزاني است كه ما از طريق آن ميتوانيم با تمام كشورهاي دنيا همسايه باشيم و از آن به عنوان زمينهاي براي ابراز قدرتمان بهره ببريم. معاون هماهنگ كننده نيروي دريايي ارتش خاطر نشان كرد: منابع آينده زندگي بشر در دريا وجود دارد و انرژيهاي نو مثل انرژي امواج عظيم موهبت الهي استخراج ميشود و از طرف ديگر 90 درصد تجارت جهاني نيز از طريق دريا اتفاق ميافتد. جعفري با بيان اينكه 44 كشور در دنيا به اقيانوسها راه ندارند اظهار كرد: اين كشورها از نظر قدرت كشورهاي ضعيفي هستند ولي از طرف مقابل يك سوم مرزهاي كشور ما آبي هستند و ما 15 كشور همسايه داريم كه با 12 مورد از اين كشورها داراي مرز دريايي هستيم و در واقع به جزء افغانستان، تركيه و ارمنستان با تمام همسايگان مان مرز دريايي داريم. وي با اشاره به اهميت سواحل مكران خاطر نشان كرد: ما بايد تمركز خود را روي سازندگي و توسعه سواحل مكران قرار بدهيم و خود را از تنگه هرمز بينياز كنيم كه اين با توسعه بنادر جاسك و چابهار اتفاق ميافتد و اين مساله با توجه به اينكه 93 درصد صادرات ما از طريق دريا اتفاق ميافتد بسيار حائز اهميت است.
دريادار جعفري با بيان اينكه مقام معظم رهبري فرمودند نيروي دريايي يك نيروي راهبردي است گفت: ما در بخشهاي مختلف از جمله بخشهاي نظامي، علمي، اقتصادي، آبادسازي، سياسي، بينالمللي، پليسي و … ميتوانيم تاثيرگذار باشيم.
همچنين در بخش ديگر اين همايش دكتر حسين ربيعي ، استاديار جغرافیای سیاسی دانشگاه خوارزمي، کلاف ژئوپلیتیک و امنیت در خلیج فارس مورد بررسی قرار داده و بيان كردند: در حال حاضر خليجفارس شاهد حضور سطوح مختلف قدرتهاي فرامنطقهاي، منطقهاي و محلي ميباشدكه بر سر منافع سياسي خود با هم به رقابت ميپردازند. وي ادامه داد: برقراري امنيت در خليج فارس مستلزم رسيدن به نوعي تفاهم و اشتراك در ابعاد مختلف امنيت ميباشد، استاديار جغرافیای سیاسی دانشگاه خوارزمي همچنان تصريح كرد: از آنجايي كه كشورهاي رقابت كننده بيشتر به فكر تامين منافع سياسي خود هستند، لذا به مسائل ديگر همچون فرهنگي، اجتماعي و زيستمحيطي خليج فارس چندان توجه نمي كنند. وي افزود: به دليل اين كه كشورهاي ذينفع در منطقه هر كدام تعاريف خاصي را برقراري امنيت دارند، نوعي اختلاف و ناهماهنگي ميان فعاليتهاي مرتبط در اين زمينه به چشم ميخورد. دکتر ربيعي ادامه داد: انجام هرگونه اقدام و فعاليت در جهت برقراري امنيت در سطح منطقه خليجفارس مستلزم اين است كه كشورهاي رقابتكننده بر سر مسائل مشترك امنيتي مثل حفظ محيط زيست منطقه، مسائلي مثل قاچاق كالا و برقراري امنيت كشتيهاي تجاري و… با هم به تفاهم برسند و اولويت بنديهاي درستي را صورت دهند.
وي در ادامه بيان كرد: اگر بازيگران رقابت كننده در سطوح سهگانه در جهت برقراري امنيت در خليج فارس با هم همكاري و تعامل داشته باشند ميتوانند به نتيجه مطلوبي برسند كه البته به دليل اينكه دغدغه بيشتر كشورها حفظ منافع سياسي است، اين مهم در حال حاضر چندان عملي و امكانپذير نيست. دکتر ربیعی با اشاره به کلاف ژئوپلیتیک و امنیت در خلیج فارس بيان كرد: برقراري امنيت در خليجفارس از مسائل مهم و ويژهاي است كه لازم است كشورهاي ذينفع در جهت تحقق اين امر با يك ديگر تعامل و همكاري بيشتري در زمينههاي مختلف فرهنگي، اجتماعي، اقتصادي، سياسي و … داشته باشند. همچنين بيان كرد: خليج فارس تاكنون شاهد تجارت ناامنيهاي متعددي از جمله فرامنطقهاي، منطقهاي و محلي بوده است و به همين دليل مسئله برقراري امنيت در حال حاضر بسيار مهم و ضروري به شمار ميآيد اخیر،این منطقه نابسامانی های فراوانی را متحمل شده و اوضاع سیاسی و اقتصادی آن دستخوش تحولات فراوانی شده است.
همچنین نمایشگاهی از نقشه های تاریخی خلیج فارس و کاریکاتورهایی در رابطه با خلیج همیشه فارس در کنار این نشست برپا شد.
{yoogallery src=[/images/gallery//mashhad] width=[150]}