کتاب فرصتها و چالشهای ژئوپلیتیکی جهان اسلام (در رابطه با اندیشه مهدویت) به نگارش دکترهادی اعظمی و آقای اصغر عباسی توسط نشر انتخاب چاپ و عرضه شده است.
در همهٔ اديان و مذاهب، بخاطر بیعدالتی فضايی و عدالت خواهی ملل جهان، همگي منتظر ظهور يك منجی و نجات آنها از نابسامانی و بی عدالت فعلی و تغيير رويهٔ وضع موجود میباشند. از اين نظر، يك اشتراك جهاني در باب تظلّم و عدالت خواهی وجود داشته و همگی نسبت به ناعدالتی و توزيع نامتوازن قدرت و ثروت در ابعاد گوناگون جوامع معترض میباشند.
از منظر اديان الهی خاصه دين اسلام، همهٔ انسانهای ساكن كرهٔ زمين آفريدهٔ يك آفريدگار بوده و از يك ريشهاند. از سويی، در سير تسلسل اديان الهی، دين اسلام آخرين و كاملترين برنامهٔ الهی برای انسانها میباشد. قلمروخواهی، قلمروگستری و رقابت برای گسترش قلمرو جهان اسلام و ايجاد نظام سياسی جهانی مبتنی بر عدالت، در ماهيت و ذات دين اسلام است. و به فرمودهٔ پیامبر اكرم(ص)، اسلام ساختار اجرايی برای نيل به عدالت فضايی برای همهٔ ملتها را، در گسترش قلمرو جهان اسلام به توسط دوازدهمين جانشين وی، امام مهدی(عج) تعريف نموده است و آن را وعدهای الهی میداند.
پروژهٔ جهانی سازی دين اسلام، بخش پايانی از پروسهٔ تاريخی انديشهٔ مهدويت میباشد. اما فرآيند جانمایی و کاربست انديشهٔ مهدويت در جغرافیای سیاسی و ژئوپلیتیک جهان، بسان سایر تئوریهای جغرافیای سیاسی، بخاطر در تقابل بودن منافع، چشمانداز، جهانبينی و رويكرد قدرتهای جهانی و منطقهای با آن، منجر به ايجاد چالشهايی برای جهان اسلام در رابطه با اين انديشه میشود.
این کتاب با هدف رسیدن به شناخت جامع و کامل از فرصتها و چالشهای ژئوپلیتیکی جهان اسلام در رابطه با اندیشه مهدویت، در ماهیت خود، در پی جواب این سوال است که استراتژی جهان اسلام برای ایجاد و بهرهوری از فرصتهای خارجی و نقات قوت داخلی و راهبردهایش برای رفع نقاط ضعف داخلی و برون رفت از چالشها و تهدیدات خارجی برای رسیدن به اهداف خود و عملکرد مطلوب در رابطه با اندیشه مهدویت چیست؟
بنابراین با أرزيابی و تشریح فرصتها وچالشهای ژئوپليتيكی جهان اسلام در رابطه با انديشه مهدويت، سعی نموده مسير عملكرد و گفتمان ژئوپليتيكی مطلوب و مؤثر جهان اسلام را در راستای نیل به اهداف انديشهٔ فوق (با توجه به آيات و روايات مستند مربوطه و همچنين وضع موجود جهان اسلام) تبيين نماید.
با این نگاه، این کتاب با رویکردی ژئوکالچر، در سه فصل تدوین یافته است که در فصل اول، به کلیات موضوع کتاب پرداخته شده است و در فصل دوم به بخش نظری، تعاریف و مفاهیم جغرافیای سیاسی و ژئوپلیتیکی جهان بخصوص جهان اسلام، اندیشه مهدویت از منظر جغرافیای سیاسی و ژئوپلیتیک، تئوریات ژئوپلیتیکی و غیر ژئوپلیتیکی جهانی سازی و قلمروگستری، چالشها و فرصتهای درونی و بیرونی جهان اسلام، تئوریهای همگرایی و واگرایی و… نیز پرداخته شده است. در فصل سوم کتاب نیز به محیط شناسی جهان اسلام با محوریت ژئوکالچر پرداخته شده و تا حد ممکن، با استفاده از نقشهها، جداول و نمودارها، به منابع انسانی و طبیعی، در داخل و خارج فضا و قلمرو جغرافیایی حوزه زیست مسلمانان اشاره شده است.
این کتاب می تواند مورد استفاده اساتید، دانشجویان، پژوهشگران رشته های جغرافیایی خصوص جغرافیای سیاسی و ژئوپلیتیک، علوم سیاسی، روابط بین الملل، مطالعات منطقه ای، جامعه شناسی سیاسی، آمایش سرزمینی، پدافند غیر عامل، مدیریت بحران، و نیز ارگانها و سازمانهای حوزه مدیریت کلان و خرد فضای سیاسی، دولتمردان و بازیگران سیاسی، و همچنین اشخاص و پژوهشکده های حوزه مطالعات جهان اسلام، اندیشمندان حوزه اندیشه مهدویت، حوزه های علمیه و دینی، مؤسسات آینده پژوهی و سایر رشته های مرتبط علمی در مقاطع مختلف قرار بگیرد.
کتاب در ۴۶۰ صفحه در قالب وزیری، با قیمت ۳۱۳۰۰۰ تومان در پاییز سال ۱۴۰۳ در انتشارات انتخاب، چاپ و نشر یافته است