وبینار تخصصی«دشواره‌های پیش‌روی دولت پاکستان در سال ۲۰۲۵  و تأثیر آن بر روابط با ج.ا.ایران»

به همت «کارگروه پاکستانِ مؤسسه مطالعات راهبردی شرق»، «گروه مطالعات مسائل افپاک پژوهشکدۀ مطالعات استراتژیک خاورمیانه (تهران)» و «انجمن ژئوپلیتیک ایران (شعبۀ خراسان رضوی)» در تاریخ 13 بهمن 1403 با حضور کارشناسان حوزۀ پاکستان و افغانستان برگزار شد. در ابتدای این وبینار که خانم دکتر ویدا یاقوتی، مسئول کارگروه افپاک پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه، مدیریت آن را برعهده داشت، آقای دکتر جواد جمالی، مدیر مؤسسه مطالعات راهبردی شرق، ضمن خوشامدگویی به اعضاء و ابراز امیدواری نسبت به برگزاری نشستی پربار، سخنی کوتاه در مورد چالش‏ها و فرصت‏های فعلی پاکستان ایراد نمود. پس از ایشان، آقای ماشاالله شاکری، سفیر اسبق ایران در پاکستان، عضو شورای علمی موسسه راهبردی شرق و کارشناس ارشد مسائل پاکستان، ضمن شرح شرایط اقتصادی فعلی پاکستان، تاثیر چالش‏های این کشور به‏ویژه چالش‏های اقتصادی بر سیاست‏های کلان و موضع‏گیری خارجی این کشور را تحلیل کرد.

همچنین آقای عباس فیاض، سردبیر و عضو شورای علمی مؤسسه و کارشناس ارشد مسائل افپاک مؤسسه مطالعات راهبردی شرق با تاکید بر مسئله قومیت و نقش آن در مسائل داخلی پاکستان، به تشریح موضوع عدالت اجتماعی، نابرابری‌های طبقاتی و شکاف‌های قومی- مذهبی پرداخت.

سپس، دکتر جعفر حق پناه،  استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران با موضوع «هم‌گرایی تهدیدهای فراملی: تروریسم، جرائم سازمان یافته و نقش افغانستان در چالش‌های امنیتی پاکستان» وضعیت فعلی پاکستان پس از قدرت گرفتن طالبان در کابل را تحلیل کرد و تصویری احتمالی از آینده سیاست خارجی و داخلی پاکستان تحت تاثیر چالش تروریسم ملی و فرامرزی ترسیم نمود. 

همچنین، دکتر محمدحسین باقری، بنیانگذار و مدیر اندیشکده اقبال و کارشناس ارشد مسائل پاکستان با موضوع «نقش‌ محوری جامعۀ مدنی و احزاب سیاسی در صحنۀ داخلی پاکستان: از بحران‌زایی تا بحران‌زدایی» پس از ارائه آمارهایی از شرایط اجتماعی پاکستان، نظر شرکت کنندگان در این وبینار را نسبت به تاثیرات پنهان اما موثر جامعه مدنی و احزاب سیاسی بر شرایط داخلی این کشور جلب نموده و بر ضرورت توجه به این بازوی قوی و اثرگذار تاکید نمود.

در نهایت،  میراحمدرضامشرف، کارشناس مسائل افپاک باموضوع «نقش ارتش در ساختار سیاسی و موقعیت آن در آینده پاکستان»، به بیان سیر تاریخی قدرت گرفتن ارتش در پاکستان، ورود این نهاد به فضای سیاست داخلی این کشور و چگونگی بازیگری آن در آینده سیاسی پاکستان پرداخت. و در پایان جلسه به سوالات حضار پاسخ داده شد.

در حاشیه این نشست، تفاهمنامه‏ای جهت تسهیل همکاری‏های علمی و تحقیقاتی بین انجمن ژئوپلیتیک ایران (شعبۀ خراسان رضوی) و مؤسسه مطالعات راهبردی شرق تنظیم و به امضای آقای دکتر سیدهادی زرقانی، رئیس انجمن ژئوپلیتیک ایران (شعبۀ خراسان رضوی) و آقای دکتر جواد جمالی مدیر مؤسسه مطالعات راهبردی شرق رسید.

1403/11/27

این مطلب را به اشتراک بگذارید

اسکرول به بالا