کاویژه دولت چهاردهم ارتقای نظام حکمرانی مطلوب آب در زاینده رود باشد.

از آنجا که نظام حکمرانی منابع آب در زاینده‌رود سالهاست نیاز به جراحی اساسی دارد و مدیریت بخشی منابع آب در هر استان ذینفع تابع نظام فکری آن استان بدون توجه به حقوق مناطق پایین دست بوده است دولت چهاردهم بایستی عزم جدی در این راستا به منظور ارتقای نظام حکمرانی مطلوب آب از طریق گفتمان و فراهم سازی برنامه ها با حضور نخبگان در این زمینه داشته باشد. زیرا کشور از یک طرف و حوضه آبریز زاینده رود به ویژه استان اصفهان از طرفی دیگر درگیر روند های کم آبی شدیدی شده است که اگر بروی همین منابع آب ناچیز هم مدیریت و یا سیاستگذاری درستی در قالب حکمرانی مطلوب آب صورت نگیرد تنش های آبی تشدید شده و ارتقای کیفیت حکمرانی را با مشکل مواجه می کند.
حکمرانی به معنای نظام تشخیص، تصمیم، پیگیری و به نتیجه رساندن است. بنابراین بایستی دولت چهاردهم به گونه ای عمل کند که ارتقای کیفیت حکمرانی آب در زاینده رود اولویت اساسی آن باشد. زیرا با خشک شدن تالاب گاوخونی و نبود جریان دائمی آب در زاینده رود، حق پایداری سکونت در اصفهان گرفته شده و تضمین آن با اجرای پروژه های عمرانی انتقال آب در بالادست حوضه زاینده رود که منجر به فلاکت کشاورزان و مشکلاتی از قبیل تشدید فرونشست زمین در شهر بوده کمرنگ تر شده است.
با وجود شکاف های حکمرانی آب در حوضه زاینده رود که در پس آن رویداد های سیاسی نامطلوبی از جمله جنبش ها و اعتراضات سر بیرون آورده اند، این مسأله به دلیل نبود مدیریت جامع برای رفع چالش های آبی در استان اصفهان از یک سو و شرایط اقلیمی ویژه حاکم بر حوضه باعث گردیده تا این مسأله اهمیت ویژه‌ای پیدا کند.
در نهایت، می توان ادعا نمود که هر گونه فعالیت های سیاسی گونه نظیر توسعه و بارگذاری طرح های جدید انتقال آب در حوضه زاینده رود منوط به وارد شدن به مرحله‌ی جدیدی از مدیریت و حکمرانی آب در حوضه آبریز زاینده رود بوده که با بروز خشکسالی ها طی چند دهه اخیر، برداشت های بی رویه آب در بالادست حوضه، توسعه طرح های انتقال آب از حوضه به استان های یزد و کاشان، عدم مکانیزه بودن کشاورزی و به شیوه غرقابی، کشت محصولات پر آب در برخی از مناطق حوضه، توسعه باغات در استان چهارمحال و بختیاری، افزایش دما در سطح زمین و… از عمده ترین مسائل و مشکلات این حوضه به شمار می روند که در دولت چهاردهم در صورت نبود برنامه جامع برای ارتقای حکمرانی مطلوب آب در حوضه بر پتانسیل وقوع جنگ آب در ارتباط با شیوه حکمرانی آب در آن برای چهار سال فعالیت خود افزوده خواهد کرد/پایان

https://www.pishkhan.com/rooznameh/EsfahanEmrooz

ارجاع به این تحلیل

یوسفی شاتوری،محمد (1403) کاویژه دولت چهاردهم ارتقای نظام حکمرانی مطلوب آب در زاینده رود باشد.، اخبار، انجمن ژئوپلیتیک ایران

درباره نویسنده

این مطلب را به اشتراک بگذارید

اسکرول به بالا