این کتاب که در 361 صفحه از سوی انتشارات انتخاب در تاریخ 21 اردیبهشت به بازار آمده است، از دیدگاه کالبد و محتوی با کتاب دیگر دانشگاهی جغرافیایی متفاوت است. نخست آن که تنها کتاب از این دست می باشد که هیچ منبع و مأخذی ندارد. به عبارت دیگر، از آغاز تا پایان، مأخذی ارجاعی دیده نمی شود. دوم ،کتاب مزبور در قالب درس-گفتار تنظیم شده است. در واقع این کتاب دستاورد گردآوردی مطالب کلاسی درس بنیان های ژئوپولیتیک روابط خارجی ایران است که دانشجویان آن را ضبط، پیاده و پس از ویرایش زیر نظر استاد کریمی پور منتشر کرده اند. خانم پرستو موفقیان و حسین خالدی، دانشجویان مقطع دکتری جغرافیا(سیاسی) کار این مهم را به عهده داشته اند و در مدتی بس کوتاه که کمتر از 4 ماه بود، این کتاب همه ی مراحل گردآوری، نظم بخشی، ویرایش و چاپ و انتشار را پیمود.
کتاب حاضر متشکل از 7 فصل است:
1- ویژگیهای عمومی ژئوپولیتیک
2- فضای نزدیک پیرامونی ایران
3- کدهای استراتژیک ایران
4- تکمیل ژئوپولیتیک اختلافات ایران- همسایگان
5- صلح جغرافیایی و همسایگی
6- حل منازعه میان ایران و همسایگان
7- پیش به سوی سازگاری
استاد کریمی پور در 14 جلسه درس بنیان های ژئوپولیتیک سیاست خارجی در قالبی کلاسیک و از ساحتی انتقادی، دیدگاه رایج معرفت شناسی ژئوپولیتیک در ایران را بباد انتقاد گرفته و آن را نادرست و ناکارآمد خوانده است. در بخش های دیگر، ایشان ضمن تشریح کلاسیک کدهای 16 گانه ی استراتژیک پایدار ایران در فضای نزدیک پیرامونی، نتیجه گرفته است که هر گونه نگاه سیاهیگری و امنیتی سازی به مناسبات خارجی ایران و همسایگان، موجبات سستی پایه ها و بنیادهای کشور را موجب خواهد شد. وی سپس ضمن بر شمردن عمده ترین اختلافات ایران و همسایگان، همه ی آنها را قابل حل و فصل دانسته است. از این دیدگاه تنها راه رهایی فضای نزدیک پیرامونی ایران از فشردگی تلنبار شده ی خشونت، تهدید، بحران های دایمی و جنگ تغییر رویکرد استراتژی دولت ها از دیدگاه ژئوپولیتیک محور به ژئوپاسیفیک محور است. وی در ادامه ی بحث های کلاسی مبانی صلح جغرافیایی و نیز اصول همسایگی را باز کرده و در پایان استراتژی های حل منازعه و چیرگی صلح و سازگاری را در نگرشی ترکیبی ارایه داده است.
در آخرین پارگراف کتاب که در واقع آخرین سخنان استاد کریمی پور در کلاس درس نامبرده می باشد، آمده است:
می دانم و آگاهم که ندای اندیشه صلح جغرافیایی( ژئوپاسیفیک) در این فضا هنوز خریداری ندارد؛ ولی من از آن غار برون آمده ای در ساحت جغرافیایم که هرگز دست از طلب ندارم. نوید می دهم که بیگمان در آیندهای نزدیک که پایان آن حداکثر دو دهه خواهد بود، مردمان در فضای پیرامونی ایران، آرام آرام، نفرت، دشمنی و جنگ را رها کرده و تجربه ی زندگی و زیستن در جهان آمیخته با صلح، سازش و سازگاری را تجربه خواهند کرد؛ تجربه ای که متکی به صلح و صلح سازی است. این جبر تاریخ است و گریزی از آن نیست.
یادآوری می شود، دکتر یدالله کریمی پور استاد تمام پایه 42 دانشگاه خوارزمی است.