ژئوپلیتیک برای همه

کتاب ژئوپلیتیک برای همه نوشته دکتر محسن جان پرور استادیار جغرافیای سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد با مقدمه دو استاد عزیز دکتر پیروز مجتهدزاده و دکتر محمدرضا حافظ نیا توسط نشر انتخاب وارد بازار شد.

قلم در دست گرفتن و نوشتن کتابی کاملاً نظری و فلسفی، آن هم مبتنی بر سبک و چارچوبی جدید جرأت و جسارت قابل توجهی را می­ طلبد زیرا، در نگاه اول تدوین چنین کتابی تنها شایسته و بایسته اساتید و صاحب نظران پیش کسوت و با سابقه در آن حوزه می‌باشد. اساتیدی که سالیان طولانی در آن حوزه قلم فرسایی کرده ­اند و به صورت­ های مختلف ضمن شناخت عرصه­ های آن و تعریف مفاهیم پایه­ ای، سعی در برطرف کردن کاستی‌های موجود کرده و تلاش کرده­ اند آن حوزه مطالعاتی را به جایگاه و اعتبار لازم برسانند. اما نکته ­ای که نباید از آن غافل شد این است که، حرکت رو به جلو و توسعه مباحث علمی در کنار این تلاش­ ها، نیازمند جریان اندیشه ­ها و دیدگاه­ های جدید و منتقدانه­ ای است تا همچون خون تازه در پیکره دانش عمل نمایند و به آن پویایی و طراوت لازم را ببخشند. زیرا علم نیازمند کار گروهی است، که از میان نسل­ ها می­ گذرد. داستان علم، داستان دست به دست کردن مشعلی از معلم به شاگرد و از شاگرد به معلم است. جامعه ­ای از اندیشه­ ها و نگرش ­ها که تا عهد عتیق به عقب می­ رود و تا آینده بر پایه حضور افراد جدید در عرصه علمی ادامه خواهد یافت.

در این میان، مسئله اولیه جهت شروع کردن و نگارش این کتاب و پا را فراتر نهادن، وجود نوعی تشتت آرا و ابهام در مباحث موجود در زمینه دانش ژئوپلیتیک بوده است که در داخل کشور و چه در فراسوی مرزها زمینه فروکاسته شدن دانش ژئوپلیتیک با وجود ظرفیت­ ها و پتانسیل­ های بالا به دانش تحلیل و تفسیر و گاهی روش تحقیق فراهم آورده است. بر این مبنا در کتاب حاضر نویسنده تلاش کرده است مبتنی بر استدلال­ های فلسفی و برداشت­ های خود دانش ژئوپلیتیک را به گونه­ای بیان کند که درک افراد را به فراسوی مرزهای سنتی دسپلین­ های موجود در این دانش سوق دهد و بینش و راه ­های جدید پژوهش و مطالعه در عرصه ژئوپلیتیک را به صورت نظام ­مند و ساده فراروی افراد قرار دهد. کتاب حاضر در قالب شش فصل به صورت زیر تنظیم شده است:

فصل اول: ماهیت و مفهوم ژئوپلیتیک

فصل دوم: گرایش­های موضوعی ژئوپلیتیک

فصل سوم: مفاهیم پایه ­ای ژئوپلیتیک

فصل چهارم: ژئوپلیتیک دانش شناخت منابع جغرافیایی قدرت

فصل پنجم: ژئوپلیتیک دانش کسب، بهره­ برداری و حفظ منابع جغرافیایی قدرت

فصل ششم: مناسبات ژئوپلیتیک

نویسنده اميدوار است كه مطالب و مباحث بیان شده در کتاب حاضر بتواند مورد توجه خوانندگان محترم قرار بگيرد و بخشي از سوالات آنها را پاسخگو باشد و آنها را در رفع ابهام‌ها، مسائل و غیره نسبت به دانش ژئوپلیتیک آگاه ­تر کرده و زمینه را برای حرکت جهت علاقمندی و کاربرد و استفاده بهتر و بیشتر از این دانش فراهم آورده و امنیت و آرامش را در زندگی انسان­ها افزایش دهد.

 

این مطلب را به اشتراک بگذارید

اسکرول به بالا