اولین همایش ملی «توسعه پایدار و مدیریت شهری با رویکرد آرامش شهروندی» و با هدف مسأله شناسی، تبیین و ارائه راهکار چالش های شهری و مدیریت شهری به همت بخش آموزش و پژوهش شهرداری سیرجان و با مشارکت دانشگاه های پیام نور و آزاد اسلامی این شهر و انجمن ژئوپلیتیک ایران در سالن اجتماعات دانشگاه آزاد اسلامی سیرجان برگزار شد.
در این همایش موضوعاتی نظیر «مدیریت شهری و آرامش شهروندی»، «توسعه پایدار و آرامش شهروندی»، «معماری و شهرسازی پایدار»، «سلامت، ایمنی و محیط زیست شهری»، «اقتصاد و سیاست شهری و تأثیر آن بر آرامش شهروندی» و «حمل و نقل شهری و آرامش شهروندی» مورد بررسی و واکاوی قرار گرفت.
دکتر هادی ویسی، دبیر علمی این همایش اعلام کرد: از 220 مقاله رسیده به دبیرخانه همایش، 137 مقاله پذیرش نهایی شد که در این میان، 50 مقاله به صورت ارائه پوستری و 20 مقاله به صورت سخنرانی و مابقی به صورت چاپ در مجموعه مقالات پذیرش شد.
در این رویداد علمی، پس از مراسم افتتاحیه همایش، مقالات بخش سخنرانی در پنج پنل و در دو سالن با حضور مقامات شهرستان و مشارکت تعداد کثیری از اعضای هیأت علمی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، پژوهشگران و علاقمندان حوزه مطالعات شهری ارائه شد و در پایان با معرفی مقالات برتر و اهداء لوح و تندیس به آنها، و همچنین تقدیر از حامیان این همایش، بیانیه پایانی آن قرائت و همایش به کار خود پایان داد.
دستاوردهای این همایش و متن مقالات، در قالب کتابچه چکیده مقالات و لوح فشرده مجموعه مقالات منتشر و در اختیار علاقمندان قرار گرفت. همچنین گلچین مطالب این رویداد علمی، توسط شبکه چهارم سیما از برنامه «نگاه چهارم» ضبط و روزهای آینده از این شبکه پخش خواهد شد.
دبیر علمی همایش با ابراز امیدواری به اینکه در سال آینده دومین همایش ملی توسعه پایدار و مدیریت شهری با رویکردی جدید و با کیفیتی بهتر در سیرجان برگزار شود؛ مهمترین مباحث و محورهایی که مورد تأکید سخنرانان و پژوهشگران همایش امسال بود و در بیانیه پایانی آن نیز قرائت شد را به شرح ذیل اعلام کرد:
1- رشد فزاینده شهرنشینی و شهرگرایی و عدم پاسخگویی به هنگام و مناسب در شهرها و کلانشهرها و سبک زندگی مصرف گرا باعث مشکلات و مسائل بی شماری شده است که این موضوع در شهرهای جهان سوم نمود بیشتری دارد و زندگی شهروندان را با مخاطرات زیادی مواجه کرده است.
2- الگوبرداری سطحی از برنامه های توسعه کشورهای غربی و بی توجهی به ظرفیت های محیطی و فرهنگی بومی و رشد شهرنشینی و توجه صرف به رشد کالبدی که به صورت نامتوازن در کشورهای در حال توسعه و از جمله ایران ظاهر شده است، ضمن تهدید هویت ملی و شهری باعث مخاطرات زیست محیطی و نابرابریهای فضایی در شهرها شده است.
3- مسأله تغییر اقلیم موضوعی جدی و پدیده ای تهدید آمیز برای حیات بر روی کره زمین است که حاصل فعالیتهای صنعتی، اقتصادی و دخالتهای انسان در محیط و مدیریت ناکارآمد و نامناسب منابع زیستی است که آثار آن به شکل گرم شدن متوسط دمای سالانه زمین، کاهش بارش، کاهش منابع آب نظیر رودخانه ها و دریاچه ها و فرسایش خاک و بیابان زایی ظاهر شده است. این مسأله تأثیر مستقیمی بر حیات شهری و پایداری شهری داشته است.
4- توسعه کالبدی و فیزیکی یا به عبارت بهتر رشد شهری نمی تواند برنامه مناسبی برای توسعه شهرها باشد و فرایند توسعه چیزی بسیار فراتر از رشد فیزیکی شهری و مهندسی سازه است. بر این اساس، الگوی توسعه جامع پایدار شهری مورد تأکید پژوهشگران و فرهیختگان سخنران در این همایش بود.
5- طراحی و معماری سبز و پایدار و بهره گیری از گونه های گیاهی و استفاده از منابع تجدیدپذیر، احترام به طبیعت و توجه به اقلیم بومی و بهره گیری از مصالح بومی در بناها از اصول و لوازم پایه ای در توسعه پایدار است.
6- الگوی یکپارچه مدیریت شهری، دولت محلی شهری الکترونیک و مدیرت شهری بر اساس حکمروایی خوب و اداره شهری مطلوب متکی بر شاخصهای شفافیت، پاسخگویی، حاکمیت مطلق قانون، حساب پس دهی، تفکیک قوای شهری، هم افزایی بخش خصوصی، دولتی و عمومی و منابع مالی پایدار شهری از مبانی اصلی توسعه پایدار است که شهرهای ایران برای توسعه نیازمند استفاده از این الگو هستند.